Povratak na naslovnicu PP-Žumberak


JAPETIĆ

Japetić je najviši vrh Samoborskog gorja. Nalazi se na 879 m n.v. Omiljeno je odredište izletnika i planinara. Nedaleko vrha nalazi se Planinarski dom Žitnica. Na vrhu je postavljena 12 metara visoka piramida koja je do 1960.bila na Sljemenu. S nje se pruža lijepi pogled na gorsku i sjeverozapadnu Hrvatsku te Sloveniju sve do Alpa.


Sam vrh obrasta šuma, a na grebenima i osunčanim padinama nalazimo livade sa brojnim zaštićenim i ugroženim biljnim vrstama. Japetić je omiljeno okupljalište paraglajdera. Na livadi ispod Planinarskog doma održavaju svoja natjecanja.

  • Proljeće
  • Visibaba
  • Paeonia mascula
  • Japetić
  • Japetić
  • Lipovec

Stara bukova šuma na vrhu Zakonom o zaštiti prirode, proglašena je posebnim rezervatom šumske vegetacije. Primjer je prirodne šume bogate biljnim vrstama. U proljeće tu možete uživati u šarenilu cvijeća, no branje i uništavanje strogo je zabranjeno. Na području rezervata nije dopušteno niti uznemiravanje životinja, paljenje vatre niti bilo kakvi oblici gospodarskog korištenja.KAKO DOĆI...

automobilom bijelom cestom Jastrebarsko - Gorice Svetojanske - Japetić.
planinarskim stazama Slani Dol – Dragonoš – Japetić (3h) Mali Lipovec (Planinarski dom Šoićeva kuća) – Japetić (preko Duge Drage ( 2:30 h) ili preko Velikih Vrata ( 1:30 h )Na čunjastom uzvišenju iznad "Šoićeve kuće" sakriven u šumi nalazi se Stari grad Lipovec koji datira iz 13. st. kada sin Jaroslava Okićkog dobiva od kralja Bele IV dozvolu za gradnju castruma Lipovca. Njime su upravljali kneževi Babonići i Frankopani, a napušten je vjerojatno u 17.st. Danas je u ruševnom stanju, no još se ističu zidine obrambene kule i prostorija za stanovanje, te bunar.


ZANIMLJIVO...

Japetić je 2005. godine registriran kao letjelište za parajedrilice i ovjesne jedrilice zaslugom zrakoplovnog kluba PARAfreeK iz Samobora koji redovno ovdje treniraju i održavaju natjecanja.