Povratak na naslovnicu PP-Žumberak

NOVOSTI


Održana edukacijska radionica za monitoring orhideje jadranske kozonoške (Himantoglossum adriaticum) u Parku prirode „Žumberak - Samoborsko gorje“


Budinjak, 1.lipnja 2016.

U okviru Trening plana Projekta integracije u EU Natura 2000 (NIP), drago nam je što smo u prostorijama Eko – centra Budinjak 1. lipnja ugostili kolege iz sektora na edukacijskoj radionici za monitoring orhideje jadranske kozonoške (Himantoglossum adriaticum Baumann). Edukaciju su organizirali djelatnici Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, u suradnji s istraživačima – botaničarima, a terenski dio odrađen je u Relićima na Žumberku, gdje su djelatnici naše ustanove već uspostavili jednu od ploha za praćenje brojnosti populacije ove vrste orhideje. Strogo zaštićena vrsta jadranska kozonoška na Crvenoj listi flore Hrvatske uživa status gotovo ugrožene (NT), a nalazi se u Dodatku II i IV Direktive o staništima te nam je staništa ove Natura 2000 vrste obaveza pratiti i održati ih u povoljnom stanju očuvanosti. Osim jadranske kozonoške, sudionike radionice na terenu su oduševile i brojne druge vrste orhideja koje trenutno cvjetaju u žumberačkim „orhidejskim vrtovima“, poput pčeline, bumbarove i muhine kokice te crvene vratiželje.Proslava Dana Parka


Budinjak, 28. svibnja 2016.

Park prirode „Žumberak – Samoborsko gorje“ povodom prvog Tjedna parkova Hrvatske od 21. do 29. svibnja, proslavio je svoj 17. rođendan, tako da smo u subotu, 28. svibnja, obilježili Dan Parka!
Nakon kratkog pozdrava ravnateljice Parka i okrijepe, u prezentacijskoj dvorani Eko - centra Budinjak prikazan je polusatni dokumentarni film o Žumberku i Samoborskom gorju, a uslijedilo je druženje na otvorenom, gdje smo za posjetitelje pripremili vođene ture „Stazom kneževa“, kraće i duže kružne vožnje našim novim električnim biciklima koji time postaju dio naše ponude, a za one najmlađe edukativnu radionicu „Potraga za blagom“. Sunčan dan privukao je veselo mnoštvo u Budinjak, a električni bicikli pokazali su se pravom atrakcijom. Isprobali su ih čak i profesionalci koji su pedalirajući na svoja dva kotača stigli na Žumberak i nisu skrivali oduševljenje! Drago nam je što su se u potrazi za blagom najmlađima pridružili i neki od roditelja, koji su zadržali dječju radoznalost.


6. Dan otvorenih vrata Hrvatskog šumarskog instituta


Jastrebarsko, 19. svibnja 2016.

Na poziv Hrvatskog šumarskog instituta, Javna ustanova „Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje“ sudjelovala je, na sad već tradicionalnoj manifestaciji Dana otvorenih vrata koja se održala 19. svibnja 2016. godine. Već šestu godinu za redom, Hrvatski šumarski institut otvara svoja vrata učenicima osnovnih i srednjih škola, vrtićima i građanima kako bi im približio svoj rad, pokazao rezultate istraživanja, pohvalio se bogatim rasadnikom i, ono najvažnije, potaknuo svijest o važnosti i zaštiti šuma. Glavna tema ovogodišnjeg Dana bila je povezanost šuma i klime. Kako bi najmlađe posjetitelje naučili da nam šume svakodnevno pomažu u rješavanju problema kao što su erozije, bujice, nečist zrak, učestali požari i buka u gradovima, djelatnici Parka prirode pripremili su im zabavnu radionicu o općekorisnim funkcijama šuma.
NAJAVA DOGAĐAJA: PROSLAVA DANA PARKA


Budinjak, 28. svibnja 2016.

S radošću Vas pozivamo da nam se pridružite 28. svibnja (subota) 2016. u Eko – centru Budinjak na proslavi 17. rođendana Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Pripremili smo za vas 30-minutni dokumentarni film, vožnje novonabavljenim električnim biciklima, šetnje po poučnoj stazi „Staza kneževa“ te za najmlađe radionicu „Potraga za blagom“. Obzirom da ovu godišnjicu osnivanja posvećujemo biciklizmu, posebno pozivamo sve bicikliste da dođu biciklima i podrže našu ideju.

Zbog organizacijskih razloga molimo da nam na e-mail: park@park-zumberak.hr ili telefon: 01 3327 659 najavite broj osoba koji dolazi!


PROGRAM DOGAĐANJA:
11:00 – 11:30 Okupljanje sudionika u Eko – centru Budinjak
11:30 – 12:00 Uvodna riječ domaćina povodom Dana Parka te projekcija 30-minutnog dokumentarnog filma o Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje
12:30 Početak promotivnih vožnji električnim biciklima
12:30 i 14:30 Besplatno stručno vodstvo po „Stazi kneževa“
12:30 Radionica za djecu – „Potraga za blagom“
Prvi Tjedan parkova Hrvatske od 21. do 29. svibnja 2016.

 

S više od 40 različitih aktivnosti hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode obilježit će Dan zaštite prirode RH, Međunarodni dan bioraznolikosti te Europski dan parkova.

U okviru brenda Parkovi Hrvatske, a u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode, 8 nacionalnih i 11 parkova prirode te UNDP-ovog projekta PARCS, od 21. do 29. svibnja obilježit će se prvi Tjedan parkova Hrvatske. Kroz tjedan dana hrvatski će parkovi brojnim zanimljivim događanjima za posjetitelje obilježiti i Dan zaštite prirode RH i Međunarodni danEuropski dan parkova 24. svibnja bioraznolikosti 22. svibnja te Europski dan parkova 24. svibnja.

Po očuvanoj prirodi Hrvatska je, naime, jedna od najbogatijih zemalja pa se s pravom može reći kako je Hrvatska park Europe. Predavanja i natjecanja za učenike osnovnih škola, edukativne radionice, volonterski programi čišćenja okoliša i podmorja, predstavljanje ponuda lokalnih proizvođača autohtonih proizvoda te natjecateljske utrke samo su neke od aktivnosti kojima javne ustanove u sklopu Tjedna parkova Hrvatske žele pokazati lokalnom stanovništvu, ali i široj javnosti, kakvim sve prirodnim bogatstvima Hrvatska obiluje.
U Tjednu parkova Hrvatske Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje nizom događanja u Eko-centru Budinjak proslavit će svoj 17. rođendan. Posjetiteljima će tako u subotu, 28. svibnja biti predstavljeni novonabavljeni električni bicikli, uz promotivne vožnje, besplatno stručno vodstvo po Stazi kneževa te radionicu za djecu nazvanu Potraga za blagom. Program počinje u 11 sati okupljanjem sudionika u Eko-centru Budinjak.

Želja je organizatora da Tjedan parkova Hrvatske postane tradicionalna manifestacija kojom će 8 nacionalnih i 11 parkova prirode otvoriti glavni dio sezone. Više informacija o ovogodišnjem Tjednu parkova Hrvatske, kao i precizan raspored događanja dostupni su na www.parkovihrvatske.hr.

Kako bi se osiguralo učinkovitije upravljanje zaštićenim područjima, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), u partnerstvu s javnim ustanovama (nacionalnim parkovima i parkovima prirode) te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a uz financijsku podršku Globalnog fonda za okoliš (GEF) u iznosu od 27 milijuna kuna, pokrenuli su projekt Jačanja institucionalne i financijske održivosti nacionalnog sustava zaštićenih područja u Republici Hrvatskoj - PARCS. Pomaganjem očuvanju hrvatskih prirodnih vrijednosti i zaštitom bioraznolikosti projekt pomaže i u podizanju kvalitete življenja i svijesti o važnosti zaštićenih područja te doprinosi održivom razvoju. Više informacija o projektu PARCS dostupno je ovdje.
Održana 7. Brdska biciklijada Krašić


Krašić, 8.5.2016.
U nedjelju, 8.5.2016., uspješno je održana 7. Brdska biciklijada u Krašiću na kojoj je sudjelovalo 145 biciklista iz središnje Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Sportsko društvo Miljokaz iz Karlovca organiziralo je zanimljivu i atraktivnu biciklijadu s tempom i konfiguracijom staze nešto lakšom no prethodnih godina, ali i ovaj put s karakterističnim brdskim dijelovima. Lijep sunčani nedjeljni dan bio je idealan za vožnju po prekrasnoj prirodi. Organizaciju ovog događaja podržala je i JU Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje uz najavu i poziv svim biciklistima da se pridruže proslavi Dana Parka 28.5.2016. koja će ove godine biti posvećena biciklizmu.
Provedeno kartiranje rasprostranjenosti crne žune


Tijekom ožujka i travnja ove godine djelatnici stručne i čuvarske službe Javne ustanove „Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje“ proveli su kartiranje rasprostranjenosti crne žune (Dryocopus martius L.) na području našeg Parka. Glavni cilj prikupljanja podataka provođenje je programa monitoringa tj. praćenja promjene u veličini populacije i području rasprostranjenosti ove ptice. Iako žuna prema IUCN (Međunarodna unija za očuvanje prirode) kriterijima trenutno nije ugrožena, zbog intenzivnog gospodarenja šumama koje rezultira gubitkom starog drveća, kraćim razdobljima obnove šuma, uklanjanjem mrtvih stabala, smanjenjem broja vrsta drveća i strukturalne raznolikosti sastojina, potreban je dodatni nadzor nad spomenutom vrstom. Važnost baš ove vrste ptice proizlazi iz činjenice da se smatra temeljnom vrstom (engl. keystone species) jer svojim načinom života osigurava dom za mnoge druge vrste ptica, ali i sisavaca te kontrolira veličine populacija kukaca koji obitavaju na drveću čime sudjeluje i u zaštiti drveća.
U Hrvatskoj se može naći u svim tipovima starih šuma, ali je nema u Primorju i na otocima, vjerojatno zbog nepostojanja visokih starih šuma. Njena pojava ovisi o veličini i starosti šume: nema je ili je neredovita u ispresijecanim šumama kao ni u šumama koje su mlađe od 40 godina i koje nisu u blizini starije šume. Populacije su najgušće u alpinskoj regiji gdje uglavnom nastanjuje bukove i bukovo-jelove šume. U nizinskim područjima nastanjuje sve tipove šuma, a rasprostranjena je od riječnih dolina pa do planinskih vrhova, ali manje je brojna nego u alpinskoj regiji. Trebaju joj stara raspadajuća stabla i panjevi za hranjenje te visoko drveće za gniježđenje i odmor. Izvan gnijezdeće sezone može ju se vidjeti i na otvorenim područjima kao što su šumske čistine, pa čak i na rubnim dijelovima gradova.
Kartiranje rasprostranjenosti provedeno je prema V. Dumbović Mazal, ur. (2015): Program monitoringa crne žune (Dryocopus martius) u Hrvatskoj.
Autor fotografije: Alastair Rae
Fotografija je pod Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic licencom.
4. Dani ljekovitog bilja u Noršić Selu


Noršić Selo, 06. svibnja 2016.
I ove godine rado smo se odazvali pozivu područne osnovne škole u Noršić Selu koji su u četvrtak, 06.svibnja 2016., održali 4. Dane ljekovitog bilja. Manifestacija je ove godine bila posvećena maslačku i koprivi tako da su nas učenici počastili ukusnim specijalitetima čiji su glavni sastojci bili upravo ove biljke. Prije degustacije uživali smo u priredbi u kojoj je sudjelovalo svih dvanaest učenika ove škole. Poslušali smo i prezentaciju o radu učeničke zadruge „Plemka“, koja je i ove godine priredila prodajnu izložbu ručno rađenih sirupa i kozmetičkih pripravaka od maslačka i koprive. Zahvaljujemo na pozivu i ugodnom druženju te ćemo i u budućnosti svojim odazivom i dalje podržavati rad vrlo aktivnih i kreativnih učenika i djelatnika ove škole.
Fotografija ustupljena ljubaznošću profesorice Marije Aščić
Eko – centar Budinjak otvoren za posjećivanje vikendima i blagdanima


Dragi posjetitelji, kao i ranijih godina, s početkom svibnja u našem posjetiteljskom centru u Budinjaku započeli smo s dežurstvima vikendima i blagdanima. Svaku subotu, nedjelju i blagdan od 10 – 17h sati za Vas je u centru netko od djelatnika stručne službe. U tjednu smo otvoreni samo po najavi grupa.

Iznimno, centar može biti zatvoren u slučaju lošeg vremena. Ukoliko je vremenska prognoza loša, preporučamo da nas prije dolaska kontaktirate na +385 (0)1 3327 659 ili +385 (0)98 912 3011 te provjerite da li je centar otvoren.

Eko – centar Budinjak opremljen je suvenirnicom, natkrivenom vanjskom terasom, sanitarnim čvorovima te parkiralištem za osobne automobile i autobus. Uživati možete i na klupama postavljenim u našem voćnjaku. Budinjak je polazna točka za obilazak poučne staze „Staza kneževa“, a u blizini se nalazi i crkva Sv. Petke posebnog četverolisnog tlocrta.
Autor fotografije: Alan Čaplar

 

 


Održana edukativna radionica „Vrtlari bez granica“


Slani Dol, 29. travnja 2016.
U prostorijama Eko centra Slani Dol, 29. travnja 2016. testirana je nova edukativna radionica „Vrtlari bez granica“ koja se od ove godine nudi u sklopu edukativnog programa „Mladi čuvar prirode“. Na radionici su sudjelovali učenici 5. razreda osnovne škole „Milana Langa“ iz Bregane, koji pohađaju grupu „Ljekovito i začinsko bilje“. Radionica je prilagođena učenicima osnovnih škola, a kroz nju djeca uče o fazama razvoja biljaka, izradi povrtnjaka, sjetvi i sadnji te važnosti uzgajanja vlastite hrane. Našim prijateljima iz OŠ „Milana Langa“ radionica se svidjela pa vas pozivamo da i vi postanete vrtlari bez granica!


 

 NOVA RADIONICA I 3 – SATNI EDUKATIVNI PROGRAM „MLADI ČUVAR PRIRODE“ U EKO – CENTRU SLANI DOL


Od ovoga proljeća ponovo održavamo edukativni program „Mladi čuvar prirode“ u Slanom Dolu. Učenicima su na raspolaganju sve radionice iz naše dosadašnje ponude, kao i nova radionica „Vrtlari bez granica“. U skladu sa prihvatnim kapacitetima našeg centra, program je namijenjen predškolskim i školskim grupama koje broje do 30 – oro djece. Ukupno trajanje programa je oko 3 sata, a moguće je iskoristiti i redovnu autobusnu liniju Samobor – Slani Dol. Kao i do sada, potrebna je najava grupe putem prijavnog obrasca. Cijena ovog trosatnog programa u Slanom Dolu iznosi 25,00 kn po učeniku, dok se u Budinjaku i dalje održava program u punom trajanju po dosadašnjoj cijeni od 40,00 kn. Veselimo se Vašem dolasku!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obilježen Svjetski dan voda


Samobor, 15. i 17. ožujka 2016.
Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka. Tim povodom i ove smo se godine rado odazvali pozivu Odjela za djecu Gradske knjižnice Samobor, te kroz predavanja posvećena vodama obilježili i ovaj datum važan u zaštiti prirode. Predavanja, koja su u sklopu tjedna „Volim prirodu“ održali djelatnici Parka prirode, imala su priliku poslušati učenici Osnovne škole Sveta Nedelja i Osnovne škole Samobor. U utorak, 15. ožujka, kroz predavanje „Voda, izvor života“ osnovnoškolci su učili o važnosti očuvanja voda, kako za ljude, tako i za druga živa bića. U četvrtak, 17. ožujka, kroz predavanje „Život u lokvi“ otkrivali su kakve tajne skriva lokva, te upoznali brojne manje poznate stanovnike ovih staništa.

 

 Pokrenut zajednički web portal Parkovi Hrvatske


Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje se od 16. ožujka 2016., uz ostale nacionalne i parkove prirode u Hrvatskoj, nalazi na zajedničkom web portalu www.parkovihrvatske.hr koji promiče jedinstveni vizualni identitet i zajednički brend 'Parkovi Hrvatske'. Više o tome pročitajte u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i prirode. U sklopu promocije novog web portala, parkovi će biti predstavljeni na svojim štandovima na Zrinjevcu u Zagrebu, 19. ožujka od 11 do 15 sati.
Projekt zajedničkog web portala parkova realiziran je u sklopu PARCS projekta kojeg provode Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Po prvi puta posjetitelji na jednom mjestu mogu pronaći sve informacije i zanimljivosti o našim parkovima, planirati posjet prema udaljenosti, pregledati opisane rute planinarskih ili biciklističkih staza te virtualno 'prošetati' parkovima.
Na ovogodišnjem međunarodnom sajmu turizma Place2go koji će se održati od 18. do 20. ožujka 2016. u Boćarskom domu u Zagrebu, parkovi će biti predstavljeni na zajedničkom štandu te promovirati brend 'Parkovi Hrvatske'.WWF radionica o suradnji zaštićenih područja i lokalne zajednice

25. i 26. veljače 2016., Perušić
WWF Adria u suradnji s Parkovima Dinarida organizirala je u sklopu projekta " Zaštićena područja za prirodu i ljude" radionicu o indeksaciji suradnje zaštićenih područja s lokalnim stanovništvom te definiranju mjera za povećanje te suradnje. Radionica se održala 25. i 26. veljače 2016. godine u Pećinskom parku Grabovača. Sudionike su s metodologijom indeksacije i karakteristikama suradnje parkova i lokalne zajednice upoznale Violeta Orlović Lovren i Jana Kus Veenvliet, stručnjakinje na području upravljanja zaštićenim područjima. Kako je Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje dio asocijacije "Parkovi Dinaridi - mreža zaštićenih područja Dinarida", tako je i naša Ustanova imala svog predstavnika na ovoj radionici.
Projekt " Zaštićena područja za prirodu i ljude " provodi se s ciljem unapređenja kvalitete života ljudi koji žive u zaštićenim područjima i to kroz promociju održivog korištenja prirodnih resursa, zajedničke inicijative s lokalnim stanovništvom i poboljšanje politika zaštite i valorizacije prirodnih dobara.
U sklopu ovih radionica održan je i sastanak Generalne skupštine Parkova Dinarida na kojoj je podnesen izvještaj o radu u prošloj godini, usvojena Strategija "Parkovi Dinarida" i program rada za 2016. godinu

VOLONTERSKI PROGRAMI U PARKOVIMA HRVATSKE


Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz projekt integracije u EU Natura 2000 (NIP) osmislilo je i pokrenulo program volontiranja u 11 parkova prirode i 8 nacionalnih parkova pod nazivom 'Razvoj volonterskih programa u hrvatskim nacionalnim parkovima i parkovima prirode'. Potaknuti brojnim upitima za volontiranje u pojedinim parkovima tijekom godina, kroz ovaj projekt krenulo se u osmišljavanje konkretnih programa volontiranja u tri parka, no vrlo brzo projekt je proširen na svih 19. Dosad je osmišljen 31 program, a sve o njima možete saznati na web stranici Volontiraj u parkovima Hrvatske.


Kako i na ranije organiziranim radionicama, tako su djelatnici naše Javne ustanove sudjelovali i na završnom skupu koordinatora volontera i zamjenika koordinatora koji je održan 16. i 17. veljače 2016. u Nacionalnom parku Krka. Više detalja o tome možete pročitati u priopćenjui Ministarstva zaštite okoliša i prirode.Obilježeno 15 godina rada Speleološkog kluba Samobor


Samobor, 16. veljače 2016.
U utorak 16. veljače 2016. u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Samoboru obilježena je 15. godišnjica speleološkog kluba „Samobor“. Tom prigodom su uz kratku prezentaciju predsjednik SKS-a Nenad Buzjak i dopredsjednik Krešimir Motočić predstavili dosadašnji rad kluba: znanstvena i stručna speleološka istraživanja, snimanje speleoloških objekata, izradu katastra naših jama i spilja, organiziranje speleoloških škola, tečajeva, skupova i radionica u svrhu popularizacije speleologije, kontinuirano stručno obrazovanje, zaštite prirode i našega krša idr. Nakon toga uručili su priznanja svojim kolegama i institucijama s kojima su do sada uspješno surađivali, međuostalim i zahvalnicu Javnoj ustanovi „Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje“ za podršku u radu i uspješnu suradnju.Završeno čišćenje jame Pavlovice


Keseri, 13. veljače 2016.
U subotu 13. veljače 2016. nastavljeno je čišćenje jame Pavlovice kod mjesta Keseri u Parku prirode "Žumberak - Samoborsko gorje". Organizator akcije je Zagrebački speleološki savez i speleološki klub "Ozren Lukić" u sklopu inicijative "Čisto podzemlje".  U akciji su sudjelovali i članovi speleoloških klubova "Velebit"  i "Željezničar" kao i predstavnici  Parka prirode. Sav izvučeni otpad smješten je u kontejner, do kojeg ga je svojim kombijem prevozio  speleološki klub “Želježničar”. Firma Azelija-Eko iz Ozlja će se pobrinuti za odvoz smeća na karlovačko odlagalište otpada, a u dogovoru sa Čistoćom d.o.o. Karlovac omogućeno je besplatno deponiranje izvučenog otpada. Više detalja o provedenoj akciji možete doznati na web stranicama inicijative Čisto podzemlje.
 
Ovom akcijom završeno je čišćenje Pavlovice koja je bila onečišćena s oko 13 kubika otpada. U prvoj speleološko-ekološkoj akciji  05. 12. 2015. izvučeno je 8 kubika, a u ovoj drugoj  5 kubika sitnog i krupnog materijala. Stoga zahvaljujemo svim sudionicima koji su učestvovali u ovoj akciji i ostavili nam jamu Pavlovicu čistu.

Nažalost, na području Parka prirode dokumentirana su još čak dvadeset i tri speleološka objekta koja su ilegalni deponiji smeća. Molimo zato mještane i sve neupućene čitatelje i posjetitelje: ne bacajte otpad u prirodu! Sve što se baci u ponore, ponikve ili jame, prije ili kasnije završi u našim izvorima, potocima i rijekama. A trovanjem pitke vode i organizama koji žive u njoj, trujemo i sebe!
Kontrolirana eksplozija kod sela Keseri


Keseri, 12. veljače 2016.
U petak 12. 02. 2016. djelatnici Protueksplozijske službe MUP-a RH izvadili su iz jame Pavlovica kod Kesera minobacačku minu. Mina je bila pronađena od strane speleologa 05. 12. 2015. u prvoj speleološko-ekološkoj akciji čišćenja podzemlja, gdje je i ostavljena do njenog sigurnog uklanjanja od strane stručnih osoba. Radilo se o mini Brixia od 45 mm. Brixia - Model 35 bio je talijanski laki minobacač korišten tokom Drugog svjetskog rata. Mina je uništena blizu jame kontroliranom eksplozijom od strane djelatnika MUP-a. Ovakvih primjera odbačenih ili neeksplodiranih naprava ima puno diljem naše domovine. Često se pronalaze sredstva zaostala iz dvaju svjetskih ratova, kao i ona iz Domovinskog rata. Također i sada u mirno doba ljudi još uvijek neodgovorno odbacuju opasne tvari u prirodu. Nesavjesni građani u želji da se riješe opasnih eksplozivnih tvari i oružja, često puta ne razmišljaju o mogućim tragičnim posljedicama. U nadi da ih nitko neće vidjeti eksplozivne tvari odbacuju u kontejnere ili u šumu, a najčešće u kakvi speleološki objekt. Bacajući eksplozivna sredstva u jamu, ljudi u zabludi vjeruju da su ih se riješili na siguran način. Tim svojim neodgovornim činom dovode u opasnost živote speleologa prilikom istraživanja ili čišćenja podzemlja. Stoga, zbog opće sigurnosti zdravlja i života ljudi, podsjećamo da je MUP-ova akcija dobrovoljne predaje oružja bez sankcija od strane policije vremenski neograničena, a o svemu se dodatno možete dodatno informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92. Građani, budite savjesni i prijavite ili predajte opasna oružja i eksplozivne tvari jer ste tim činom spasili ljudski život.60 godina HGSS stanice Samobor

Samobor, 30. siječnja 2016.
Hrvatska gorska služba spašavanja proslavila je 30. siječnja ove godine 60 godina osnutka i djelovanja stanice Samobor. Stanica Samobor prva je stanica osnovana na teritorijalnom principu, načinu na koji je i danas ustrojen HGSS, te već šezdeset godina brine za sigurnost posjetitelja i stanovnika prvenstveno na području Samoborskog gorja i Žumberka. Na svečanosti su međuostalim dodjeljenje i zahvalnice najzaslužnijim institucijama i službama s kojima stanica Samobor surađuje, pa tako i Javnoj ustanovi „Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje“. Više o obilježavanju ove godišnjice pročitajte na internetskim stranicama HGSS-a.

Izvor: http://www.gss.hr/novosti/obiljezavanje-60-godina-stanice-samobor-i-zbor-spasavatelja/
Prvo ovogodišnje hodočašće na Svetu Geru


Sošice – Sveta Gera, 31.01.2016.
U nedjelju 31. siječnja 2016. godine održano je dvadeset i treće zimsko hodočašće na Svetu Geru. Kao i svake godine tradicionalno je misa zadnju nedjelju u siječnju, točno u dvanaest sati. Svetu misu predvodio je mons. Mijo Gorski, biskup zagrebački uz pomoć čuvara svetišta, stojdraškog župnika i žumberačkog vikara Mile Vranešića. U vršenju službe božje učestvovali su još i kaljski župnik mons. Juraj Jerneić, te župnici Josip Gojan iz Slavetića, Marjan Jeftimov iz Sošica i Zinovije Zastavni iz Radatovića. Ove godine je izostao pravi zimski ugođaj pošto priroda nije bila prekrivena snijegom. Olovno sivi oblaci su plovili tmurnim nebom nošeni jakim vjetrom. Usprkos za ovo doba godine dosta visokih šest stupnjeva Celzijevih, zbog ledenog vjetra, temperaturni osjećaj ugode je davao dojam kao da je oko nule. Ipak se oko svetišta na Svetoj Geri skupilo preko pet stotina planinara i hodočasnika. Najveći dio ih je dopješačio planinarskom stazom iz Sošica, nešto ih je krenulo iz planinarskog doma na Vodicama, te dio iz susjedne Slovenije. Većina hodočasnika je došla pješice, dok ih se dio dovezao s četrdesetak automobila i četiri motocikla.

Za sigurnost planinara brinuli su se HGSS iz Samobora i Karlovca, policija i čuvari prirode iz Parka prirode "Žumberak - Samoborsko gorje". Planinari su se pri dolasku na Geru mogli okrijepiti na štandu OPG-a Stanišić čajem, kuhanim vinom i likerima, te na ostala tri štanda kupiti ljekovite pripravke od meda i bilja, suvenire i razna pića.

Po vjetrovitom i prohladnom zimskom danu planinarima su dobrodošle zapaljene tri vatre, tako da su se mogli pored njih presvući, ogrijati i ispeći kobasice i slaninu. Većina hodočasnika je otišla u ranim popodnevnim satima jer su vremenski vezani za odlazak autobusom iz Sošica, a nekolicina planinara je produžila boravak do petnaest sati sve dok nije još jače s vjetrom zahladilo.